Alles wat je moet weten over het theorie examen


Natuurlijk is het belangrijk dat je de verkeersregels kent, maar leren voor het theorie examen is niet het leukste onderdeel van de rij-opleiding. Er zijn maar heel erg weinig mensen die slagen voor het theorie-examen zonder hiervoor te leren.
Voordat je praktijkexamen gaat doen, moet je al in het bezit zijn van je theorie certificaat. Tegenwoordig is dat ingedeeld in 3 onderdelen: gevaarherkenning, kennis en inzicht.

Wij geven theorie lessen op maat. Dat wil zeggen als je een onderdeel niet goed beheerst dan kan je alleen voor dat onderdeel les nemen. Vanaf 10 Euro per uur wordt er les op locatie gegeven. Wij verzorgen uiteraard complete theorie pakketten. Voor de meest actuele informatie over het theorie examen verwijzen we naar de website van het CBR.

Je kunt via www.cbr.nl eenvoudig zelf online een theorie examen aanvragen. Dit geldt alleen voor het klassikale theorie-examen. Je rijschool kan dit ook voor je aanvragen. Het individuele theorie-examen vraag je aan via je rijschool.

Let op: je hebt een persoonlijke DigiD nodig om op jouw naam een theorie examen te reserveren. Een DigiD aanvragen is makkelijk en gratis, maar kan vijf dagen duren. Hou daar rekening mee.

Zo vraag je online je theorie examen aan

1. Ga naar www. mijn.cbr.nl en log in met DigiD.
2. Kies ‘Theorie examen reserveren’.
3. Volg de instructies op het scherm.
4. Je bepaalt voor welk voertuig je examen wilt doen, in welke taal, waar en wanneer.
5. Zodra je alle gegevens hebt ingevuld, betaal je de kosten voor het examen direct online via iDEAL.
6. Daarna ontvang je via e-mail de bevestiging van je aanvraag.
7. Tip: noteer gelijk je examendatum in je agenda en zet een herinnering in je telefoon. Zo vergeet je je theorie-examen niet. Je kunt op Mijn CBR altijd zien welke reservering je hebt gemaakt.

Het vernieuwde theorie examen

Het theorie examen bestaat vanaf 1 januari 2008 uit drie onderdelen:

1. Vragen over wetten en verkeersregels;
2. Vragen over verkeersinzicht en risico’s;
3. Vragen over gevaarherkenning.

Verkeersinzicht

Het onderdeel gevaarherkenning is nieuw. Deze vragen beantwoord je door aan te geven wat je in deze situatie zou doen:

1. Remmen (dat wil zeggen flink snelheid verminderen of zelfs stoppen);
2. Gas loslaten (dat wil zeggen extra attent zijn en voorbereid zijn op een andere gedragskeuze);
3. Of niets (dat wil zeggen gewoon door blijven rijden met dezelfde snelheid)

Let op!

Om theorie examen te mogen doen, heb je een geldig identiteitsbewijs nodig. Controleer of je die hebt vóórdat je je theorie-examen aanvraagt. Je moet ook in de gemeentelijke basisadministratie zijn ingeschreven.

Wil je je examendatum veranderen? Dat kun je zelf online regelen via Mijn CBR. Je hebt daarvoor DigiD nodig. Is de examendatum al binnen een week? Dan kun je de datum nog wel veranderen, maar alleen als op een eerder moment nog plaats is. Heb je je examen aangevraagd via je rijschool, en wil je de datum veranderen? Neem dan contact op met Selectadrive.

 

Wil je bij ons komen lessen?

Laat dan een berichtje achter!