Alle handige weetjes, tips en trucs over het praktijkexamen

Wanneer je zover bent om hele ingewikkelde verkeerssituaties vlot, veilig en zelfstandig op te lossen, ben je toe aan je praktijkexamen. Tijdens het praktijkexamen word je beoordeeld op je verkeersinzicht en of je zelfstandig kunt rijden. Daar zijn de volgende vijf examenonderdelen voor ontwikkeld.

Zelfstandig route rijden tijdens het praktijkexamen

 

Zonder aanwijzingen van de examinator rijd je een deel van het examen je eigen route. Dus geen examinator meer die zegt: ‘Eerste straat rechts, bij de verkeerslichten links’.
Zelfstandig rijden kan op meerdere manieren;

  • Zo kan de examinator je vragen naar een bekend punt te rijden, bijvoorbeeld een sporthal.
  • Of je rijdt ergens heen met behulp van een navigatiesysteem.
  • Ook kan de examinator je meerdere routeopdrachten tegelijk geven.

Als je de locatie niet bereikt, is dat geen ramp. Het gaat erom dat je laat zien dat je zelf verantwoorde keuzes maakt in het verkeer.

Zelfstandig een bijzondere verrichting uitvoeren

 

Tijdens het praktijkexamen voer je drie bijzondere manoeuvres uit:
1. Zo kan de examinator je vragen om in een straat een veilige mogelijkheid te zoeken om te keren.
2. Of om zo dicht mogelijk bij een supermarkt te parkeren. Jij bepaalt dan wanneer, waar en hoe je dat doet.
3. Of om zo dicht mogelijk bij een auto aan de linker- of de rechterkant van de weg te stoppen en weer verder te rijden.

Bij alle drie de bijzondere verrichtingen is vooral veel aandacht nodig voor de veiligheid en de doorstroming. Dat je de auto hiervoor goed moet beheersen spreekt voor zich.

Machtiging praktijkexamen


Om een praktijkexamen te reserveren is het nodig je rijschool daartoe te machtigen met een digitale legitimatie, DigiD code. Dat biedt veel voordelen. Zo ontvang je direct bericht als de rijschool het examen voor je heeft gereserveerd of als je examen is verschoven en zijn je adresgegevens direct beschikbaar voor de autorijschool waardoor fouten daarnaast voorkomen worden.


Machtig verkeersschool Selectadrive

Log in met je DigiD code en volg de instructies op het scherm. Rijschoolnummer verkeersschool Selectadrive: 4085N5

Faalangst praktijkexamen


Het faalangstexamen is niet makkelijker dan een regulier examen. Je moet ook bij dit examen gewoon voldoen aan de rijvaardigheidseisen. Je moet laten zien dat je veilig en verantwoord aan het verkeer deelneemt. Het verschilt van het reguliere examen omdat er meer tijd is. Het duurt namelijk 80 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin je rustig je situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden. Er is dus voldoende tijd om je op je gemak te stellen.

Want als je je op je gemak voelt, dan presteer je het beste!

Ben je eenmaal op weg en de verlammende spanning slaat toe, dan kun je een time-out aanvragen. Of meerdere, als je dat wilt. Je mag het zelf aangeven. Je examinator kan je ook een time-out geven, als hij denkt dat je dat nodig hebt.


Lees meer over faalangst rijlessen

Theorie-examen


Benieuwd naar hoe het theorie-examen werkt?


Lees meer over het theorie-examen

Wil je bij ons komen lessen?

Laat dan een berichtje achter!