Wanneer je zover bent om hele ingewikkelde verkeerssituaties vlot, veilig en zelfstandig op te lossen, ben je toe aan je praktijkexamen. Tijdens het praktijkexamen word je beoordeeld op je verkeersinzicht en of je zelfstandig kunt rijden. Daar zijn de volgende vijf examenonderdelen voor ontwikkeld.
Zonder aanwijzingen van de examinator rijd je een deel van het examen je eigen route. Dus geen examinator meer die zegt: ‘Eerste straat rechts, bij de verkeerslichten links’.
Zelfstandig rijden kan op meerdere manieren.
Het meest gebruikelijke systeem is ergens heen gaan met behulp van een navigatiesysteem.
Als je navigatie het ineens niet doet, kan de examinator zelf beslissen wat hij/zij gaat doen.
Als je de locatie niet bereikt, is dat geen ramp. Het gaat erom dat je laat zien dat je zelf verantwoorde keuzes maakt in het verkeer.
Tijdens het praktijkexamen voer je maximaal twee bijzondere manoeuvres uit:
– Zo kan de examinator je vragen om in een straat een veilige mogelijkheid te zoeken om te keren met behulp van steken/ halve draai/ recht of een bocht achteruit te maken
– Achteruit in een vak of file parkeren
– Of om de hellingproef te doen
Bij alle bijzondere verrichtingen is vooral veel aandacht nodig voor de veiligheid en de doorstroming. Dat je de auto hiervoor goed moet beheersen, spreekt voor zich.
Thuis of tijdens je rijlessen vul je een vragenlijst in. De lijst geef je aan het begin van het examen aan de examinator. Deze bekijkt jouw antwoorden pas ná de examenuitslag en bespreekt samen met jou de antwoorden. Zo krijg je een beeld van je sterke en verbeter punten in het verkeer. Daardoor weet je waar jij na je examen risico’s loopt en waar je dus nog aan moet werken.
Voor een beter milieu én voor je eigen portemonnee is het belangrijk dat bestuurders milieubewust autorijden (volgens de principes van Het Nieuwe Rijden). In het vernieuwde rijexamen wordt daarom onder meer aandacht besteed aan de bandenspanning en of je op het juiste moment schakelt.
Om een praktijkexamen te reserveren is het nodig je rijschool daartoe te machtigen met een digitale legitimatie: DigiD code. Dat biedt veel voordelen. Zo ontvang je direct bericht als de rijschool het examen voor je heeft gereserveerd of als je examen is verschoven en zijn je adresgegevens direct beschikbaar voor de autorijschool waardoor fouten daarnaast voorkomen worden.
Log in met je DigiD code en volg de instructies op het scherm. Rijschoolnummer verkeersschool Selectadrive: 4085N5
Het faalangstexamen is niet makkelijker dan een regulier examen. Je moet ook bij dit examen gewoon voldoen aan de rijvaardigheidseisen. Je moet laten zien dat je veilig en verantwoord aan het verkeer deelneemt. Het verschilt van het reguliere examen omdat er meer tijd is. Het duurt namelijk ongeveer 60 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin je rustig je situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden. Er is dus voldoende tijd om je op je gemak te stellen.
Want als je je op je gemak voelt, dan presteer je het beste!
Ben je eenmaal op weg en de verlammende spanning slaat toe, dan kun je een time-out aanvragen. Of meerdere, als je dat wilt. Je mag het zelf aangeven. Je examinator kan je ook een time-out geven, als hij/zij denkt dat je dat nodig hebt.
Benieuwd hoe het theorie-examen werkt?
Rijschool Utrecht Selectadrive is gecertificeerd Rijangst-/Faalangstinstructeur, Autisme, ADHD en Ritadviseur.